Reisverslag van dag tot dag: Paaseiland - Santiago de Chili Hanga Roa - excursie langs Ahu´s - 2e excursie - op de fiets over Paaseiland - Santiago de Chilli
Hoe de standbeelden vervoerd zijn van de vulkaan waar ze zijn gemaakt, naar de plaats op de Ahu is nog steeds een raadsel. Legendes vertellen dat priesters de beelden verplaatsten door hun persoonlijke spirituele kracht en elke dag een eindje "wandelden" met de beelden. Heyerdahl en 180 eilanders slaagden er in een 4 meter hoge Moai te verplaatsen met behulp van boomstammen.(rollers) Hij dacht dat een groter beeld met behulp van meer mankracht en boomstammen verplaatst kon worden. Dit zou ook een verklaring kunnen zijn voor de ontbossing van het eiland. Deskundigen op dit gebied menen dat in de 18de eeuw de bevolking van Paaseiland te omvangrijk werd voor de natuurlijke hulpbronnen en de gevolgen van oorlogen en kannibalisme niet overleefde De vlucht naar Paaseiland duurt 5 uren en is een beetje hobbelig door de vele turbulentie. De verzorging is een beetje karig. Hoewel het een nachtvlucht is worden er geen slaapmaskers verstrekt. Als we aankomen, moet het horloge 5 uren vooruit en is het opeens al 9.45 uur. De landingsbaan hier is in 1985 uitgebreid als noodlandingsbaan voor de spaceshuttle. Hierdoor is het mogelijk om met grotere vliegtuigen te landen. Waardoor het toerisme op gang is gekomen. Hier is men niet bang voor SARS, maar voor de ziekte van Dengue. Dengue (knokkelkoorts) is een tropische virusziekte die van mens op mens wordt overgedragen door besmette muggen. Vooral in verstedelijkte gebieden in Zuid- en Midden-Amerika, Azië en Oceanië komt de ziekte voor. Er bestaat geen vaccinatie voor. Iedereen in het vliegtuig wordt bespoten door mensen uit het plaatselijke ziekenhuis. We krijgen een briefje waarop staat dat als je koorts mocht krijgen, je gratis onderzocht wordt. De bagage is er meteen, zelfs nog voor we door de douane zijn.
We blijven tot een uur of twee liggen. Maar dan gaan we weer op stap. We lopen de baai rond. Er zijn hier erg hoge golven en er wordt veel gesurft. We lopen langs het hotel dat Lanchile in de aanbieding had voor $40. in de Lonely Planet wordt het voor $90 aangeboden. Het was dus echt een koopje geweest. Maar nu zitten we voor de helft en het lijkt erg gezellig bij (moeder) Theresa. De honden houden ons hier gezelschap. Maar wij gaan op zoek naar informatie en een bank. Maar alles is gesloten. Er is wel een ATM, maar deze staat in een hokje dat op slot is. Om er in te komen moet je er een kaart insteken. Maar met onze mastercard lukt het niet. Gelukkig komt er net een “local” aan die moet pinnen. Ze laat ons binnen. We kunnen wel met de kaart pinnen gelukkig. En beetje opgelucht omdat we geld hebben lopen we verder.
Het is moeilijk om foto´s te maken tegen de zon in. We gaan even op een paar lava brokken zitten. In het zonnetje genieten van al dit moois. Maar opeens begint het te gieten. Maar na 5 minuten is het ook al weer droog. We lopen nu toch maar weer terug naar Theresa. We lopen langs een begraafplaats, deze ligt naast de oceaan. De graven staan vol met bloemen. Het lijkt allemaal heel vredig. We hebben in de lonely Planet nog een ander adres voor informatie gevonden en lopen daar nog maar even naar toe. We boeken hier meteen een toer voor morgen. We hebben het nu wel een beetje gehad. We gaan lekker op de veranda voor onze kamer zitten. Heerlijk weer is het nog. Maar net als we de koffie klaar hebben begint het weer te regenen.´s Avonds eten we heerlijk bij Tinia, een tonijn met patat en salade. We drinken er een bekerglas gekoelde witte wijn bij. Even een beetje lekkere luxe. Het is een poos geleden dat we niet zelf gekookt hebben. We rollen om 9 uur ons bed in. We hebben de wekker op 8 uur gezet. Dat is maar goed ook. We worden pas van de wekker wakker. De jetlag zijn we nu wel te boven na zo´n lange slaap. We krijgen een heerlijk ontbijt voorgeschoteld. Brood, kaas, ham, jam, fruitsalade van appel en papaya en koffie. We zitten eigenlijk net wat te lang. We moeten voor een lunchpakket nu op een draf naar de bakker. De lunch kost bij de excursie nl $15 pp. Dat vinden we te gek. We kopen 4 broodjes en 4 plakken kaas. Hijgend staan we precies 9.30 uur voor de deur bij KiaKoe tours. We kunnen hier met travellercheques betalen en krijgen het wisselgeld in dollars terug. Hebben we gelijk dollars zonder te hoeven wisselen.
Ook is hier een ronde cirkel gevormd van stenen. Er ligt 1 steen in het midden. De niet belangrijke mensen werden verbrand achter de moais op de Ahu. Dit is heilige grond. Onder de moais zijn nissen gebouwd voor de beenderen van de belangrijke mensen. Deze werden eerst in de cirkel gedroogd tot de enkel de beenderen overbleven, deze werden dan later begraven. Deze cirkel is ook de plaats waar de familie na het overlijden één keer in de zoveel tijd zit om over de overledenen te praten en de kinderen zich hun voorouders te laten herinneren. De tweede stop is bij Ahu Akahanga. Hier staan slechts enkele moais. Ze zijn kapot gegaan door ouderdom en door erosie. Maar misschien zijn ze ook wel vernietigd door een rivaliserende andere clan. Eén van deze moai was 10 m hoog en was de grootste staande op de ahu. Men wil beweren dat de eerste koning hier ligt begraven. De derde stop is bij de vulkaan Rano Raraku. Er zijn ooit 838 moais geteld op Paaseiland. 397 hiervan zijn bij deze vulkaan gevonden. We gaan eerst bij de baai kijken. Hier liggen de restanten van een dorp. Er staan nu alleen nog “huizen” voor kippen. Die kippen waren erg belangrijk. Hoe meer kippen iemand bezat, hoe rijker men was. De mensen betaalden de bouwer van hun huis met kippen. Als ze niet genoeg kippen hadden moesten ze in een grot wonen. Je kunt zien of een moai tijdens het transport is gesneuveld, of dat het later als hij al op een ahu heeft gestaan, kapot is gegaan. De ogen werden namelijk pas gemaakt als de moai al stond. De ogen gaven de macht aan de moai. Als het oog de grond raakt is de macht gebroken. Het oogwit is van wit koraal gemaakt en de iris van rode scoria.
De weg van hier naar het enige dorp Hanga Roa is 18 km. Langs deze weg liggen ook veel kapotte Moai´s. Gesneuveld tijdens het vervoer. Was het beeld eenmaal gevallen dan mocht het niet meer worden gebruikt. We klimmen verder omhoog om bij het kratermeer te kijken. Het is hier erg vredig. In het meer zelf zit zoet water en veel riet. Nu rijden we naar Ahu Tongariki. Dit is het grootste platform van het eiland. Hier staan 15 mooie Moai´s. Het is in 1992 gerestaureerd. Japan heeft er ooit één geleend voor een tentoonstelling en in ruil hiervoor het geld gegeven dat nodig was voor de restauratie. Er staat ook een beeld alleen. Dit is hier ooit opgericht door Thor Heyerdahl.
De laatste stop is bij Anakena strand. Het is een natuurlijke baai waar de eerste koning Hotu Matua aan land kwam. Hier staan 5 complete Moai´s en 2 lichamen. De beelden zijn niet groot maar hebben wel topknot. Er staan hier geïmporteerde kokospalmen uit Tahiti. Het strand doet een beetje tropisch aan.
Het opstaan vanochtend is wel een beetje moeizaam. Maar na een lekker ontbijt waren we weer klaar voor de trip. De excursie is ons gister goed bevallen. Dus doen we de halve dag trip ook maar. De eerste stop is bij Puna Pau. Hier werden alleen de rode Pukao´s gemaakt. We zien hier veel half afgemaakte topknotten. Van de 164 staande Moai´s op een Ahu hebben er maar 58 een topknot. De afmetingen van een topknot zijn tussen de 1 en 2 meter hoog, tot 3 meter in doorsnede. Ze wegen tussen de 9 en 20 ton. In tegenstelling tot de Moai´s werden de Pukao´s wel eerst ruw uitgehakt en later pas in de nodige vorm gehakt. In de bodem werd de vorm van het hoofd van de Moai uitgehakt zodat het op het hoofd paste en in balans was. Dit moet enorm zwaar geweest zijn. Deze plek moet waarschijnlijk het domein van de clan zijn geweest die het alleenrecht had om de Pukao´s te maken. De Ahu Akivi is de volgende stop. Dit is een speciale plek omdat de Moai´s niet aan zee staan, maar in het binnenland. Ze kijken naar de zee. De 7 Moai´s vertegenwoordigen de 7 ontdekkingsreizigers van de legende van Hotu Matua. Deze man vertrok uit het land van zijn voorouders. De wijzen hadden hem voorspeld dat op een dag de aarde in het water zou zinken en dat dan iedereen dood zou gaan door verdrinking. Daarom liet hij kano´s maken om hieraan te ontsnappen. Er werden 7 jonge mannen weggestuurd om nieuw land te vinden. Hierna kwam koning Hotu Matua pas aan land. De volgende stop is bij de grot Ana te Pahu. (Ana =: grot). Voor de ingang van deze grot groeien bananen bomen, suikerriet, cassave en taro. In deze grot werd geschuild als er ruzie was met een andere clan. Het is er binnen in erg vochtig en klam. Er staan hopen stenen, hierop werd geslapen. Deze werden waarschijnlijk met palmbladeren en stro bedekt. De grond was te nat om op te slapen. Dit is ook het einde van de tour.
We zien een vreemde boot van riet voor anker gaan in de baai. De boot wordt net als wij in het vliegtuig, helemaal bespoten. ´s Avonds gaan we bij het dansen kijken. Een bezoek aan het eiland is natuurlijk niet compleet zonder een dans voorstelling. Er zijn 15 dansers en 3 muzikanten. De dames zijn verschrikkelijk soepel in de heupen. Ze zwaaien er mee dat het een lieve lust is. De mannen dragen rieten rokken. Het doet qua muziek een beetje aan de Maori muziek denken. Maar hier zit veel meer leven in de dans. De ellende van deze voorstellingen is dat er altijd gasten uitgenodigd worden op de dansvloer. Komen wij met onze hoge bergschoenen natuurlijk niet echt soepel over. We lopen in het pikke donker naar huis. Gelukkig hebben we aan een zaklamp gedacht. We moeten er ook aan wennen dat de paarden hier loslopen of met berijder en al door de straten galopperen. We denken er over om de vulkaan te beklimmen. Maar eigenlijk hebben we al zo veel vulkanen gezien. We huren een mountain bike om de beelden op ons eigen houtje nog eens te kunnen bekijken. We fietsen langs de kust. Enorme golven beuken op de rotsen. Er staan hier erg veel mensen te vissen. Zondag is hier ook echt zondag. Alles is gesloten.
Na deze gezellige avond is het alweer tijd om afscheid te nemen van Paaseiland en moeder Theresa. De rugzakken worden weer ingepakt. De tijd is hier omgevlogen. We hebben ontzettend genoten van de dagen die we hier door hebben gebracht. Het wordt saai, maar ook dit was een bijzonder hoogte punt van onze reis! Dag 268 Santiago We staan natuurlijk weer te vroeg op. Moeder Theresa is zelfs nog bezig met het ontbijt. Ik ruil nog een boek met Philip de Engelse jongen uit Bristol. Om 9 uur komt de taxi voorrijden en gaan we met zijn drieën naar het vliegveld. Hier proberen we naar Santiago te bellen,maar dat lukt niet. Een dame uit de souvenir winkel probeert het ook nog voor ons, maar waarschijnlijk is er geen verbinding mogelijk. We moeten aan boord. Er wordt ook nu weer gespoten. Wat we niet begrijpen. De mensen die hier spuiten komen uit het ziekenhuis van Hanga Roa. Het wordt een lange zit. De vlucht duurt 5 uren. De catering is optimaal (met dank aan de baas). We hebben een lekker wijntje bij het eten. Om 6 uur landen we. De klok moet weer 2 uren vooruit. We wisselen een paar travellercheques. We bellen naar Residencial Londres, dit staat erg goed omschreven. Ze hebben ook nog een kamer voor ons. Prima! Even verderop staat een stand waar je ook nog hostels of hotels kunt boeken. Bij de douane roepen ze iets in het Spaans, we verstaan het niet. We blijven maar gewoon in de rij staan. We lezen dat Amerikanen, Canadezen en Australiërs een visum nodig hebben om Chili binnen te komen. Dit komt waarschijnlijk omdat Chilenen voor deze landen ook een visum nodig hebben. Wij hebben geen visum nodig. Er worden wel mensen uit de rij gehaald. Maar opeens krijgen we het door. Ze roepen dat de mensen die van Isla de Pascua komen, door mogen lopen. Natuurlijk dit hoort bij Chili, dus we hoeven niet weer door de douane. Ik loop dus maar brutaal door, wapper met mijn paspoort en het werkt ook nog. Ik roep naar Bert die verbaasd is dat ik er al door ben. Hij gaat nu ook maar.
Residencial Londres ligt in een oude wijk in het stadscentrum. Het is een gebied waar de straten met “kinderhoofdjes” geplaveid zijn. We hebben het weer voor elkaar. De dames van plezier ontbreken ook hier weer niet. Het is een oud gebouw waar we zitten. Luiken voor de ramen, glimmende houten vloeren en antieke kasten. We zijn dik tevreden. Het enige wat niet zo aangenaam is: de temperatuur. Het is hier 18 graden. We hebben het koud. Op Paaseiland was het toch 30 graden. Maar we hebben heerlijk warme dekens. We gaan wat eten en wat lekkers kopen. Een fles wijn en een stukje schimmelkaas. We wachten tot 12 uur en klinken op Bert z´n 55e verjaardag. We slapen het klokje weer bijna rond. Dag 269 Santiago We bergen de cheques en vliegtickets op in de hotelkluis. We gaan Santiago verkennen. Als we op weg zijn is Bert zijn beurs kwijt. Precies op de plaats waar voor zakkenrollers wordt gewaarschuwd. Dit is balen. Maar opeens bedenkt hij dat de beurs tijdens het verdelen van het geld op het nachtkastje is gelegd. We gaan eerst dus maar terug. Gelukkig ligt de beurs er wel. Nu maar voor de tweede keer op stap. We zoeken naar de tourist information. Hier worden we niet veel wijzer. Ze zijn alleen maar voor de stad Santiago. Het engels is ook niet echt verstaanbaar. We eten een broodje op de Plaza de Armas. We wijzen aan wat we willen hebben. Maar hiermee zijn we er niet. Er volgt nog een waterval Spaans. We kijken zeker wat ongelukkig. De dame neemt een besluit voor ons. We begrijpen het nog steeds niet. We hebben betaald en krijgen nog steeds geen ham-kaas broodje. Maar het blijkt dat de broodjes warm gemaakt worden. Dat was de vraag natuurlijk: warm of koud? We kijken bij de kunstenaars op het plein. Er zitten leuke dingen tussen.
Eenmaal boven hebben we een mooi uitzicht over Santiago. We zien de smog boven de stad hangen, Cathedral Metropolitana maar ook de toppen van de Andes met sneeuw bedekt. Als we naar beneden gaan staat halverwege een soort open lucht kerk. Dat lijkt ons wel bijzonder. Op een bankje op de berg zitten en meneer pastoor doet de dienst. Weer beneden gaan we op zoek naar een sushi restaurant. Dit lijkt ons wel leuk voor vandaag. Als we het gevonden hebben blijkt het gesloten te zijn. Jammer! We gaan even internetten en eten hierna maar een pizza in een gezellig eethuisje. Op de straten worden een paar dingen nog verkocht niet veel bijzonders: mutsen, sjaals, cd´s, dvd´s, en dit soort spullen. Het is nu nog maar 10 graden. We kunnen ons niet voorstellen dat het nu zomer is in Nederland. Bolivia en Peru zullen nog wel kouder zijn. Gelukkig hebben we Mexico nog om weer op temperatuur te komen.
Dag 270 woensdag 4-6-03 Santiago We slapen weer tot 10 uur. Dit komt vast door de luiken voor de ramen. Bert gaat broodjes halen. Ik doe de was. Hierna gaan we naar Lan Chile om onze vlucht naar La Paz te verzetten. Dit gaat erg gemakkelijk, we kunnen zelfs alvast een raamplaats reserveren. We kunnen ook nog kiezen: zeezicht of Andeszicht. We kiezen voor het laatste. We vragen nog even hoe het zit als we naar Atacama vliegen. Dit kan alleen op vrijdag. Dat komt niet goed uit. We hebben nu nog 1 1/2 dag in Santiago. Dat is voor ons genoeg. De uitstapjes hier zijn alleen maar leuk in de zomer. Zoals het strand en de wijngaarden. Deze laatste zijn ook vrij duur en er is niet eens wijnproeven bij. We lopen weer naar het Plaza des Armas. De Cathedral Metropolitana wordt in het ernaast gelegen hoge gebouw weerkaatst. Het witte postkantoor ziet er ook mooi uit. Ook zijn er ontzettend veel duiven.
Eenmaal beneden steken we de straat over naar de Feria Artesenal de Santa Lucia. Hier staan een boel kramen waar ze allemaal Lapis Lazula verkopen. Er zitten wel mooie dingen tussen. We kopen hier een stekker voor de waterkoker. Onze wereldstekker heeft het begeven. Bert prutst steeds de losse draadjes in het stopcontact. Veel te gevaarlijk. Het weer is nog steeds erg donker. We laten een fotorolletje ontwikkelen, kopen wat lekkers en gaan “thuis” in Londres een gezellig bakje thee drinken. Even helemaal niets doen. ´s Avonds eten we bij Vache Gordo. Dit eethuis is ons op Moorea aangeraden. Het is wel een eindje lopen. De wind is erg koud. Bert heeft zijn muts vergeten. Maar het eethuis is erg goed. Hier hadden we gister heen gemoeten. Heerlijk en chique en niet duur. In één woord: geweldig! We genieten hier enorm van. Bert eet Ceviche, een rauwe gemarineerde vis in een zure dressing. Dit wordt koud gegeten. Later lezen we dat dit gerecht de belangrijkste verspreider van cholera is. Maar gelukkig is Bert ingeënt. Dag 271 Santiago
Als we een hoek omslaan zien we een winkel met allemaal tandarts spullen: boren, haakjes en tangen om kiezen te trekken. De foto´s die we ophalen zijn prima. Bert heeft nu echt last van zijn oor. Hij zegt dat het trommelvlies is gescheurd. Als we gaan eten heeft hij pijn. Vervelend dat dit net gebeurd als we naar hooggelegen gebied vertrekken. Dag 272 Santiago-La Paz Om 4.30 uur zijn we op het vliegveld. We kunnen pas om 7.00 uur inchecken. We gaan bij de medische dienst langs. Bert vertrouwd het niet met zijn oor, omdat we twee tussenlandingen hebben, moeten we ook nog drie keer stijgen en dalen. Er komt een tolk aan te pas, maar volgens de arts hier kan het geen kwaad. De dame achter de incheckbalie snapt niet veel van onze tickets. Het duurt bijna een kwartier voor alles in orde is. Onze plaatsen waren al gereserveerd. We gaan de laatste pesos omwisselen. Dit gaat zo maar niet. Er is in de vertrekhal op de 3e etage geen wisselkantoor. We moeten naar de 1e etage. als we via de trappen gaan komen we bij de narcotica brigade uit. Weer terug naar de lift. Als we het wisselkantoor gevonden hebben staat er net een schoolklas voor ons. Eindelijk zijn we aan de beurt. Als we bij de lift staan worden onze namen al om geroepen. We moeten boarden. We draven. Het is nog een heel eind. Er zijn twee ingangen. Eén voor binnenlandse vluchten en één voor de passagiers die door vliegen naar La Paz. We moeten de laatste hebben, maar die is inmiddels al gesloten. Gelukkig mogen we door de binnenlandse poort. Op de stoelen bij het raam zitten we uit te hijgen. We hebben verdorie nog niet eens koffie gehad. Maar het ontbijt volgt al snel nadat we zijn opgestegen. Na 2 uren vliegen en 1800 km verder, maken we een tussenstop bij Iquiqe. De stad ligt midden tussen de maanlandschappen van de woestijn. Het schijnt hier nooit te regenen. We mogen het vliegtuig niet uit. De stop duurt ongeveer 20 minuten. Het vliegtuig wordt bij getankt. Arica, 365 km hier vandaan is de volgende tussenstop. De vlucht duurt 20 minuten. Het landschap is niet zo veel veranderd maar deze stad ligt aan de voet van de Altiplano. De volgende stop is La Paz.
|